Pages

Monday, July 12, 2010

Aneka Biskut

BISKUT COKLAT CINDAI
BAHAN-BAHAN:
200 gm gula aising
200gm mentega
400gm tepung gandum
4 biji telur
80gm serbuk
10gm serbuk bikarbonat
70gm kacang pecan (dicincang)

BAHAN HIASAN:
150gm coklat masakan (hitam)
100gm coklat masakan (putih)

CARA MEMBUAT:
• Pukul gula aising dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau.
• Ayak campuran tepung, serbuk soda dan serbuk koko. Kemudian masukkan bahan-bahan ini kedalam adunan.
• Akhir sekali masukkan kacang pecan yang telah dicincang dan digaul rata. Buat bebola sederhana besar dan bakar pada kepanasan 180 celcius selama 25 minit.
• Setelah biskut sejuk,cairkan coklat masakan dan celup biskut pada coklat hitam. Kemudian buat juraian dengan coklat putih.



BISKUT TELAGA NENAS
BAHAN-BAHAN:
200gm gula kastor
200gm mentega
4 biji telur
400gm tepung gandum

BAHAN KRIM HAZELNUT:
300gm gula kastor
400 gm mentega
6 biji telur
200gm tepung
10gm serbuk penaik
400gm serbuk hazelnut
100gm susu segar
Jem nenas secukupnya

CARA MEMBUATNYA:
• Pukul gula kastor dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau hingga sebati.
• Ayak tepung terlebih dahulu dan masukkan ia kedalam adunan diikuti esen vanila. Kacau hingga rata.
• Untuk membuat krim hazelnut, pukul gula kastor bersama mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau hingga rata.
• Kemudian masukkan tepung, serbuk penaik, serbuk hazelnut dan susu segar. Gaul hingga sebati.
• Sementara itu canai doh dan terap dengan acuan tat. Paipkan adunan krim hazel di atas biskut yang telah di terap dan letakkan jem nenas di tengah-tengah biskut.
• Bakar pada kepanasan 180 celcius selama 25 minit.



COKLAT BADAM SIMFONI
BAHAN-BAHAN:
300gm gula kastor
200gm mentega
300gm tepung gandum
4 biji telur
70gm serbuk koko
10gm serbuk bikarbonat
100gm kepingan badam
50ml susu segar

CARA MEMBUAT:
• Pukul gula kastor dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau hingga sebati.
• Ayak bersama tepung, serbuk soda dan serbuk koko. Kemudian masukkan bahan-bahan ini ke dalam adunan sedikit demi sedikit sambil kacau hingga habis.
• Kemudian, masukkan kepingan dan gaul hingga rata. Setelah itu masukkan susu segar. Buat bebola sederhana besar dan leper, buat lubang di tengahnya. Bakar pada kepanasan 180 celcius selama 25 minit.



BISKUT KOPI RANGUP AIDIL
BAHAN-BAHAN:
500gm gula aising
280gm mentega
75gm krim keju
680gm tepung gandum
3 biji telur
75gm serbuk kopi
75gm serbuk koko
100gm kacang walnut
20gm serbuk penaik
50gm coklat cip

CARA MEMBUAT:
• Pukul gula aising, mentega dan krim keju hingga sebati. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau.
• Ayak campuran tepung, serbuk penaik, serbuk kopi dan serbuk koko. Kemudian masukkan bahan-bahan ini kedalam adunan.
• Akhir sekali masukkan walnut yang telah dicincang dan gaul. Begitu juga coklat cip.
• Bentukkan bebola leper dan bakar dengan kepanasan 180 celcius selama 30 minit.



BISKUT KACANG BISTARI
BAHAN-BAHAN:
500gm gula aising
200gm mentega kacang
500gm tepung gandum
5 biji telur
10gm serbuk bikarbonat
150gm kacang tanah (ditumbuk)
100ml susu pekat

CARA MEMBUAT:
• Pukul gula aising dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau.
• Ayak campuran tepung dan serbuk soda. Kemudian masukkan kacang tanah dan bahan tepung ini kedalam adunan.
• Akhir sekali masukkan susu pekat dan gaul hingga rata. Buat bebola sederhana besar dan bakar pada kepanasan 180 celcius selama 25 minit.



BISKUT SYAWAL STRAWBERI
BAHAN-BAHAN:
600gm gula aising
600gm mentega
400gm tepung gandum
200gm tepung suji
4 biji telur
50gm jem strawberi
Sedikit esen vanila

CARA MEMBUAT:
• Pukul gula aising dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau.
• Ayak campuran tepung gandum dan tepung suji. Kemudian masukkan esen vanila dan bahan tepung ini kedalam adunan. Uli hingga sebati.
• Kemudian, canai doh dan terap dengan acuan tat. Akhir sekali letakkan jem strawberi di tengah-tengahnya dan bakar pada kepanasan 180 celcius selama 25 minit.



BISKUT TWIST VANILA
BAHAN-BAHAN:
300gm gula aising
300gm mentega
600gm tepung gandum
3 biji telur
10gm serbuk penaik
100gm susu segar
50gm croquent
Sedikit esen vanila

CARA MEMBUAT:
• Pukul gula aising dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau hingga sebati.
• Ayak bersama tepung dan serbuk penaik dan masukkan bahan-bahan ini kedalam adunan dan gaul hingga rata.
• Kemudian masukkan susu segar bersama esen vanila dan gaul lagi. Bentukkan adunan mengikut citarasa dan taburkan croquent di atasnya. Bakar pada kepanasan 180 celcius selama 25 minit.



BISKUT SWISS BADAM SALJU
BAHAN-BAHAN:
500gm gula aising
300gm mentega
150gm tepung gandum
4 biji telur
600gm serbuk badam
10gm serbuk bikarbonat
100gm kepingan badam
50ml susu segar
Sedikit esen vanila

CARA MEMBUAT:
• Pukul gula kastor dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan kacau hingga sebati.
• Gaul bersama tepung , serbuk soda, serbuk badam, dan kepingan badam. Kemudian masukkan bahan-bahan ini kedalam adunan dan gaul hingga rata.
• Kemudian masukkan esen vanila dan gaul lagi. Bakar pada kepanasan 180 celcius selama 25 minit.



BISKUT SIMFONI KASIH
BAHAN-BAHAN:
175gm tepung gandum
100gm mentega
50gm gula kastor
½ sudu kecil serbuk kayu manis
1 biji oren (ambil kulitnya)
1 biji kuning telur

CARA MEMBUAT:
• Ayak tepung kedalam mangkuk. Gaul dengan mentega.
• Masukkan gula, serbuk kayu manis, parutan kulit oren dan kuning telur.
• Uli hingga menjadi doh yng lembut. Canai dan terap dengan acuan dan kedalam dulang pembakar.
• Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 celcius selama 10 minit hingga 15 minit atau hingga kuning keemasan.
• Untuk hiasan,campurkan gula dengan jus oren. Gaul hingga sebati. Lapiskan dua keping biskut dengan krim dan bubuhkan aising di tengahnya.



BISKUT SERPIHAN KASIH
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung gandum
100gm mentega
50gm keju parmesan (diparut)
Kuning telur (hiasan)

CARA MEMBUAT:
• Gaulkan kesemua bahan (tinggalkan sedikit parutan keju) hingga menjadi doh yang lembut.
• Ambil sedikit doh dan canai. Kemudian terap dengan acuan pilihan dan susun didalam dulang pembakar.
• Sapukan kuning telur di atasnya dan taburkan parutan keju.
• Bakar dalam ketuhar dengan dengan suhu 180 celcius selama 15 hingga 20 minit.



BISKUT NURNILAM SARI
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung gandum
100gm mentega
50gm badam kisar
50gm gula aising
50gm kacang pistachio (dicincang)
Kuning telur (hiasan)
Ceri hijau (hiasan)

CARA MEMBUAT:
• Gaulkan mentega dengan gula hingga sebati.
• Masukkan tepung gandum dan kacang pistachio, gaul hingga rata. Uli hingga rata. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Canai dan terap dengan acuan pilihan.
• Susun biskut di atas dulang pembakar. Sapukan kuning telur diatasnya dan hiaskan dengan ceri di tengahnya.
• Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 celcius selama 15 hingga20 minit atau hingga kuning keemasan.



BISKUT TERMINAL AIDIL FITRI
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
500gm mentega
875gm gula kastor
375gm badam keping
375gm kacang hazel (keping dan cincang)
6 biji telur
1 sudu kecil serbuk buah pala
Sedikit esen vanila
Putih telur (hiasan)

CARA MEMBUAT:
• Pukul gula dengan mentega hingga kembang.
• Masukkan telur satu persatu sambil dipukul sehingga sebati.
• Masukkan pula badam, kacang hazel dan esen vanila. Gaul hingga menjadi doh yang lembut.
• Sejukkan didalam peti sejuk seketika. Kemudian keluarkan.
• Uli dan canai dengan ketebalan lebih kurang setengah sm. Potong memanjang.
• Susun diatas dulang pembakar.
• Sapukan putih telur dan hiaskan kepingan kacang hazel serta taburkan gula di atasnya.
• Bakar dengan suhu 180 celcius selama 15 hingga 20 minit.



BISKUT AZIMAT CINTA
BAHAN-BAHAN:
300gm mentega
200gm tepung gandum
200gm badam kisar
100gm gula aising
120gm susu tepung
1 sudu kecil esen vanila
100gm kacang tanah (dikisar)

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega, gula aising dan esen vanila. Masukkan tepung gandum, badam kisar, susu tepung dan kacau hingga sebati.
• Uli dan canai doh. Terapkan dengan acuan pilihan.
• Dengan menggunakan beg paiping, letakkan gula hiasan di atasnya.
• Gunakan coklat emulco dan lidi untuk menghasilkan corak.
• Bakar dengan suhu 180 celcius selama 15 minit.

BAHAN UNTUK GULA HIASAN:
½ Biji telur putih
150gm gula aising
15gm tepung jagung
½ sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT:
• Gaulkan semua bahan hingga sebati. Kemudian masukkan kedalam beg paiping.



BISKUT PENAWAR SEMBILU
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega
120gm tepung gandum
120gm tepung jagung
40gm gula aising
1 sudu kecil esen vanila

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega, esen vanila dan gula aising hingga kembang.
• Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul rata.
• Canai dan terapkan dengan acuan pilihan.
• Masukkan krim strawberi kedalam beg paiping. Kemudian paipkan keatas biskut.
• Hiaskan dengan gula hiasan berbentuk perak. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 celcius selama 15 hingga 20 minit.

BAHAN UNTUK KRIM STRAWBERI
80gm mentega
80gm tepung
30gm gula aising
30gm tepung jagung
Sedikit pes strawberi

CARA MEMBUAT:
• Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.
• Kemudian paipkan diatas biskut.



BISKUT HAZELNUT BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
200gm kacang hazelnut
100gm krim keju
10gm mentega
1 sudu teh perisa vanila
50gm kelapa kering
200gm gula aising
1 liter coklat cair

CARA MEMBUAT:
• Putar krim keju bersama mentega hingga kembang. Kemudian masukkan krim keju kedalam mangkuk.
• Seterusnya masukkan perisa vanila, kelapa kering dan gula aising.kacau hingga sebati. Kemudian bentukkan kedalam acuan dan bakar pada suhu 180 celcius selama 10 hingga 15 minit.
• Akhir sekali masukkan ke dalam cawan kertas dan salutkan dengan coklat dan tabur hazelnut diatasnya.



BISKUT MUTIARA HATI
BAHAN-BAHAN:
100gm mentega
100gm gula kastad
100gm kacang hazelnut
2 biji telur
100gm tepung gandum
3 sudu besar susu segar
Sedikit tepung penaik

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega dan gula kastad sehingga kembang. Kemudian masukkan telur, tepung gandum, susu segar dan hazelnut.
• Gaul bahan-bahan ini sehingga sebati. Masukkan kedalam piping bag dan terap. Seterusnya bakar pada suhu 180 celcius selama 10 hingga 15 minit.



BISKUT RATNA SARI
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
400gm tepung ubi
50gm tepung beras
200gm mentega
200gm gula
100gm kacang
100gm kelapa (tin)
80gm badam kisar
5 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
Badam cincang untuk hiasan

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega dan gula hingga kembang kemudin masukkan telur.
• Masukkan kacang, badam kisar dan kelapa. Gaul rata.
• Masukkan pula tepung gandum, tepung ubi dan tepung tepung beras yang telah diayak bersama serbuk penaik. Kacau rata.
• Canai dan terap dengan acuan pilihan.
• Sapukan putih telur dan taburkan atasnya dengan badam cincang.
• Bakar hingga kekuningan.



BISKUT CANTIK MANIS
BAHAN-BAHAN:
100gm gula aising
250gm mentega
200gm tepung gandum
2 titik pewarna hijau
100gm tepung jagung
400gm badam (dikisar)
2 biji telur

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega dan gila aising sehingga kembang. Kemudian masukkan telur, tepung gandum dan pewarna hijau.
• Uli adunan dengan sebati dan masukkan badam yang telah dikisar. Uli lagi hingga rata. Kemudian canai adunan dan terap dengan acuan mengikut citarasa sendiri.
• Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 celcius selama 10 hingga 15 minit. Setelah masak bolehlah diangkat.



BISKUT WALNUT
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
200gm tepung gandum
200gm gula halus
100gm tepung ubi
300gm hazelnut (dicincang halus)
½ sudu teh esesn vanila
50gm serbuk koko
4 sudu madu
2 biji telur

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur, tepung gandum dan tepung ubi serta serbuk koko.
• Gaul adunan sehingga sebati dan masukkan hazelnut yng telah dicincang bersama madu dan perisa vanila. Gaul lagi hingga rata. Kemudian canai adunan da terap dengan acuan mengikut citarasa sendiri.
• Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 celcius selama 10 hingga 15 minit. Setelah masak bolehlah diangkat.



BISKUT DELIMA
BAHAN-BAHAN:
150gm gula halus
200gm mentega
2 biji telur
½ sudu esen vanila
100gm tepung kastad
200gm tepung gandum
Sedikit pewarna merah

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang. Kemudian masukkan telur, tepung gandum dan esen vanila serta pewarna merah.
• Gaul adunan sehingga sebati dan menjadi doh.Kemudian canai adunan dan terap dengan acuan mengikut citarasa sendiri.
• Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 celcius selama 10 hingga 15 minit.



BISKUT KOPI SERI SYAWAL
BAHAN-BAHAN:
100gm gula aising
100gm kopi segar
250gm mentega
400gm tepung gandum
2 biji telur
½ sudu esen vanila

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega dan gula aising sehingga kembang. Kemudian masukkan telur, tepung gandum dan esen vanila.
• Gaul adunan sehingga sebati dan menjadi doh. Kemudian canai adunan dan terap dengan acuan mengikut citarasa sendiri
• Letakkan buah kopi di atas biskut dan bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 180 celcius selama 10 hingga 15 minit.



CHOCOLATE SPRINKLE
BAHAN-BAHAN:
100gm mentega
250gm tepung naik sendiri
125gm gula
125gm tepung jagung
2 ½ sudu besar koko
Sedikit esen vanila
Butiran coklat
Putih telur

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga kembang.
• Masukkan tepung naik sendiri, tepung jagung dan koko. Kacau hingga sebati dan menjadi doh yang lembut.
• Canai doh dan terap. Sapukan putih telur diatasnya dan taburkan buturan coklat.
• Bakar hingga masak.



TAT NANAS
BAHAN-BAHAN:
600gm mentega
600gm tepung gandum
150gm gula
1 biji putih telur
3 biji kuning telur
120gm susu tepung
1 sudu besar esen vanila

BAHAN UNTUK INTI:
4 Biji nanas
1 kg gula

CARA MEMBUAT:
• Untuk membuat inti, parut nanas dan masak dengan gula sehingga likat. Angkat dan sejukkan.
• Untuk membuat kulit tat, pukul telur, susu tepung, mentega dan gula sehingga kembang.
• Masukkan tepung dan uli hingga rata.
• Ambil sedikit doh dan tekan ke dalam acuan tat.
• Sapukan telur diatasnya dan bakar hingga keperangan.



SWEET COCONUT
BAHAN-BAHAN:
700gm tepung gandum
480gm mentega
290gm gula
100gm kelapa (tin)
4 sudu besar susu tepung
½ sudu kecil esen vanila
Sedikit pewarna hijau
Telur (untuk hiasan)
Gula berwarna (hiasan)

CARA MEMBUAT:
• Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga rata.
• Masukkan susu tepung, tepung gandum, kelapadan pewarna. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
• Terap dengan acuan pilihan.
• Sapukan telur dan taburkan gula hiasan di atasnya.
• Bakar hingga keperangan.



BISKUT BIJAN
BAHAN-BAHAN:
600gm tepung ubi (digoreng)
300gm santan pekat (dimasak)
200gm gula pasir
4 biji kuning telur
Telur (hiasan)
Bijan (hiasan)

CARA MEMBUAT:
• Pukul telur dan gula hingga kembang.
• Masukkan santan pekat dan kacau sehingga sebati.
• Tuang adunan telur kedalam tepung sambil di canai sehingga sebati.
• Biarkan kembang selama setengah jam ataupun sejam.
• Terap dansapukan telur diatasnya. Tabur bijan dan bakar hingga kekuningan.



BISKUT COKLAT MENTEGA
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
150gm gula
60gm susu tepung
80gm serbuk koko
1 sudu kecil mentega cair
Ceri (hiasan)
Gula berwarna (hiasan)
Mangkuk kertas

CARA MEMBUAT:
• Satukan mentega, gula dan mentega cair. Pukul hingga kembang.
• Masukkan tepung gsndum, susu tepung dan serbuk koko. Kacau hingga rata dan menjadi doh yang lembut.
• Tekan dengan acuan kedalam mangkuk kek. Hiaskan dengan ceri dan gula berwarna. Bakar hingga masak.



BISKUT MENTEGA POKADOT
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
350gm mentega lembut
200gm gula aising
3 biji telur
Sedikit esen vanila
Ceri merah

CARA MEMBUAT:
• Gula dan mentega di pukul hingga sebati. Tetapi jangan terlalu lama.
• Masukkan tepung dan telur, kemudian uli hingga sebati.
• Masukkan beberapa titik esen vanila dan uli lagi.
• Selepas menjadi doh yang lembut, bentukkan mengikut acuan pilihan.
• Hiaskan ceri di atasnya. Bakar hingga kekunigan.



BISKUT COKLAT CIP
BAHAN-BAHAN:
200gm mentega lembut
270gm gula
240gm gula perang
3 biji telur
15gm garam
400gm tepung halus
400gm coklat morsel
130gm walnut (cincang)
300gm coklat serbuk
Sedikit serbuk penaik

CARA MEMBUAT:
• Campurkan mentega, gula, gula perang dan garam. Gaul hingga sebati.
• Apabila lembut masukkan tepung gandum, serbuk penaik, serbuk coklat dan coklat morsel. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
• Akhir sekali masukkan walnut cincang. Gaul rata.
• Bentukkan menjadi bulat dan leperkan.
• Bakar lebih kurang 15 minit.



BISKUT BADAM
BAHAN-BAHAN:
500gm mentega
150gm gula
4 biji telur
200gm kepingan badam
600gm tepung

CARA MEMBUAT:
• Campurkan gula dan mentega. Pukul perlahan sehingga sebati.
• Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dipukul hingga rata.
• Apabila campuran sebati, masukkan tepung dan gaul rata.
• Kemudian uli hingga sebati.
• Akhir sekali masukkan badam dan gaul lagi.
• Terap ikut acuan kesukaan. Bakar hingga keperangan.



BISKUT DAM
BAHAN-BAHAN:
350gm mentega
200gm gula kastor
4 biji putih telur
450gm tepung gandum
Esen vanila
Sedikit serbuk coklat

CARA MEMBUAT:
• Gaulkan mentega, gula kastor dan telur. Pukul hingga kembang.
• Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul sebati.
• Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
• Satu bahagian diwarnakan dengan serbuk coklat.
• Bentukkan adunan menjadi beberapa jejari empat segi panjang.
• Lekatkan dua jejari, satu coklat dan satu lagi kuning diatas sehelai plastik lembut.
• Kemudian letakkan dua lidi atasnya dengan diselang selikan warnanya.
• Balut adunan dengan plastik secermat mungkin.
• Pastikan ia melekat. Buat sampai habis.
• Masukkan kedalam peti sejuk lebih kurang setengah jam.
• Keluarkan dan potong dengan menggunakan pisau yang tajam.
• Bakar hingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment