Pages

Monday, July 12, 2010

Kek & Puding

KEK BICARA MANIS
BAHAN-BAHAN:
500gm mentega
350gm gula kastor
250gm tepung suji
100gm tepung gandum
10gm serbuk penaik
9 biji telur
Sedikit jus oren
225gm gula aising diayak (untuk membuat aising lemon)
5 sudu kecil jus ‘lemon tea’

CARA MEMBUAT:
1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul. Pukul hingga kembang.
3. Akhir sekali masukkan tepung suji, tepung gandum dan serbuk penaik. Gaul sebati.
4. Setelah siap, tuangkan adunan tersebut ke dalam acuan.
5. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 celcius selama 45 minit.
6. Setelah sejuk tuangkan aising lemon dan hiaskan mengikut citarasa anda.
7. Untuk membuat aising lemon, satukan gula aising dengan jus ‘lemon tea’ dan gaul hingga rata.

KEK LAMBAIAN DESA
BAHAN-BAHAN:
500gm mentega
460gm tepung gandum
350gm gula
200gm kurma dibuang biji
10gm serbuk penaik
9 biji telur
1 biji lemon (parut kulitnya)


CARA MEMBUAT:
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul hingga kembang.
3. Setelah itu masukkan pulabahan-bahan kering seperti tepung, parutan kulit lemon, serbuk penaik dan kurma yang telah dilecek. Gaul adunan hingga sebati.
4. Tuang adunan kedalam acuan dan bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 celcius 45 minit.
5. Setelah sejuk hias mengikut citarasa.


KEK TABIR SENJA
BAHAN-BAHAN:
500gm pisang emas (dilecek)
15gm gula aising
1 liter krim putar (diputar)
10 keping geletin (dicairkan)
1 biji kek span (kosong)

CARA MEMBUAT:
1. Pisang emas yang telah dilecek hendaklah disatukan dengan gula aising. Kacau hingga sebati.
2. Masukkan krim putar dan kacau lagi hingga sebati.
3. Masukkan geletin (suam) kedalam adunan tersebut.
4. Setelah sebati, tuangkan adunan tersebut kedalam bekas yang telah diletekkan kek span. Kemudian sejukkan didalam peti sejuk selama lebih kurang setengah jam.
5. Setelah siap, keluarkan dan hias mengikut citarasa.


KEK SALJU KASIH
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung kek span
185gm telur
70ml air
75ml mentega (dicairkan)
½ sudu kecil esen vanila
Ceri hijau (hiasan)

CARA MEMBUAT:
1. Masukkan tepung kek ke dalam mangkuk pengadun dan diikuti dengan telur, air dan esen vanila. Pukul dengan kelajuan yang tinggi selama 5 hingga 6 minit.
2. Masukkan mentega yang telah dicairkan. Pukul hingga sebati.
3. Masukkan kedalam dulang pembakar yang telah disapukan dengan sedikit mentega.
4. Bakar selama 40 hingga 45 minit dengan suhu 180 celcius
5. Kek dipotong kepada 3 bahagian. Setiap lapis hendaklah dilapiskan dengan kastad yang telah dimasak (sejuk).
6. Ambil sedikit adunan dan tuangkan kedalam acuan dengan ketebalan setengah inci. Setelah masak sapukan krim diatasnya dan gulung. Kemudian potong nipis.
7. Hias kek dengan ceri.

BAHAN UNTUK INTI:
1 liter santan
200gm gula
3 biji kuning telur
100gm tepung jagung
50gm kelapa kering
½ sudu kecil esen kelapa

CARA MEMBUAT:
1. Masak santan bersama gula.
2. Masukkan tepung jagung, kelapa kering, kuning telur dan baki santan serta esen kelapa.
3. Kacau hingga pekat diatas api yang sederhana.
4. Apabila telah sejuk, tuangkan keatas setiap lapisan kek.


KEK TITIAN SYAWAL
BAHAN-BAHAN:
275gm tepung naik sendiri
1 ½ sudu kecil serbuk kayu manis
225gm gula kastor
50gm kismis
100gm mentega (dicairkan)
2 biji telur (dipukul)
175ml susu segar
225gm epal (potong kiub)

CARA MEMBUAT:
1. Ayak tepung dengan kayu manis. Campurkan gula dan kismis gaul rata.
2. Masukkan mentega cair, susu epal dan pukul hingga kembang.
3. Tuang kedalam acuan. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 celcius selama satu hingga satu jam suku.
4. Setelah masak, keluarkan daripada acuan dan biarkan sejuk.


PUDING WANGI-WANGIAN
BAHAN-BAHAN:
5 helai daun pandan
200gm agar-agar serbuk
500ml susu cair

CARA MEMBUAT:
1. Kisar daun pandan dan ambil jusnya.
2. Panaskan susu cair dan masukkan agar-agar serbuk serta jus pandan.
3. Setelah agak pekat, tuang kedalam acuan dan sejukkan lebih kurang dua jam.
PUDING JENDELA HATI
BAHAN-BAHAN:
4 biji lobak merah
150gm gula
1 tin susu cair
100gm tepung kastad
4 biji telur

CARA MEMBUAT:
1. Lobak merah dikisar dan ambil jusnya.
2. Masukkan jus lobak dan kesemua bahan ke dalam bekas. Pukul hingga rata.
3. Masukkan kedalam acuan dan kukus.
4. Sejukkan dan hidang mengikut citarasa.


PUDING PERMAISURI
BAHAN-BAHAN:
300gm kek (dipotong dadu)
300gm jeli buah-buahan
1 biji kulit tart yang telah dibakar
4 sudu besar jem blueberry

BAHAN KASTAD JAGUNG:
250ml susu segar
70gm gula kastor
30gm tepung kastad
3 sudu besar krim jagung
2 biji telur

CARA MEMBUATNYA:
1. Satukan bahan kastad jagung dalam periuk. Masak shingga pekat dan berkilat.
2. Ratakan jem blueberry dalam kulit tart dan susunkankek yang telah dipotong diatasnya.
3. Seterusnya, tuang kastad jagung yang masih panas. Setelah ia sejuk, tuangkan jeli buah-buahan diatasnya hingga rata. Simpan didalam peti sejuk.



PUDING SENJAKALA
BAHAN-BAHAN:
125gm gula pasir
200gm serbuk agar-agar
500gm susu cair

CARA MEMBUATNYA:
1. Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga rata.
2. Panaskan hingga mendidih.
3. Tuang ke dalam acuan dan sejukan selama lebih kurang 2 jam.


AGAR-AGAR CAHAYA AIDIL
BAHAN-BAHAN:
125gm gula pasir
5 biji telur
5gm agar-agar
½ liter susu cair
1 sudu besar madu
Sedikit kulit kayu manis

CARA MEMBUAT:
1. Panaskan susu cair, gula pasir dan agar-agar.
2. Kemudian masukkan telur dan kulit kayu manis. Kacau hingga sebati dan tuangkan kedalam gelas. Simpan dalam peti sejuk.
3. Apabila beku, hidangkan dan tuangkan sedikit madu diatas agar-agar tadi. Jika suka, hiaskan dengan strawberi, ceri atau biskut.


PUDING MUTIARA BIRU
BAHAN-BAHAN:
50gm sagu biji (dimasak)
100ml santan
100gm tembikai susu
100gm gula
200gm tepung kastad
1 tin susu cair

CARA MEMBUAT:
1. Tembikai susu dan gula dikisar.
2. Sagu biji dimasak hinng lembut. Kemudian sejukkan.
3. Satukan adunan tembikai susu dengan sagu dan pukul hingga rata.
4. Panaskan di atas api kemudian tuang ke dalam acuan. Sejukkan lebih kurang dua jam di dalam peti sejuk.


PUDING KASTAD
BAHAN-BAHAN:
400ml air
200ml susu segar
100gm gula kastor
50gm tepung kastad
1 sudu besar serbuk agar-agar

CARA MEMBUAT:
1. Masak air dan serbuk agar-agar sehingga mendidih. Bancuh tepung kastad, gula kastor dan susu segar hingga larut
2. Tuangkan ke dalam agar-agar dan kacau hingga sebati dan pekat. Kemudian tuangkan ke dalam bekas kecil.
3. Sejukkan hingga keras.


AGAR-AGAR SELENDANG SUTERA
BAHAN-BAHAN:
10 biji ceri merah (potong dadu)
10 biji buah pic (potong dadu)
500gm serbuk puding
100gm gula
200ml air

CARA MEMBUAT:
1. Didihkan air, Kemudian masukkan serbuk puding, gula, ceri merah buah pic. Kacau rata.
2. Tuangkan adunan ke dalam acuan.
3. Sejukkan selama dua jam dan hias mengikut citarasa.


PUDING NAGA SARI
BAHAN-BAHAN:
4 keping roti sandwich
4 biji kuning telur
200gm gula pasir
100gm tepung kastad
200ml air

CARA MEMBUAT:
1. Masukkan kuning telur,gula, tepung kastad dan air ke dalam mesin pengisar. Kemudian kisar.
2. Letekkan roti ke dalam acuan dan tuangkan adunan kastad. Biarkan seketika agar adunan kastad meresap ke dalam roti
3. Simpan dalam peti sejuk selama dua jam dan hidangkan.
PUDING MANIS SELALU
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
50gm mentega
150gm gula
1 tin susu cair
1 tin nanas
50gm tepung jagung

CARA MEMBUAT:
1. Telur,mentega dan gula di pukul hingga rata.
2. Campurkan tepung jagung dan susu cair serta nanas yang telah di potong dadu. Gaul rata dan masukkan ke dalam acuan.
3. Kukus hingga masak.
4. Sejukkan dan bolehlah di hidang.


AGAR-AGAR JEJARI MANIS
BAHAN-BAHAN:
1 liter air
2 biji mangga masak
500gm serbuk puding
100gm gula


CARA MEMBUAT:
1. Masak air hingga memdidih.
2. Campurkan mangga dan gula kemudian dikisar.
3. Campurkan ke semua bahan dan kacau hingga sebati.
4. Tuangkan ke dalam acuan.
5. Sejukkan selama dua jam dan boleh di hidang.

No comments:

Post a Comment